dinsdag 12 oktober 2010

Verslagen van onze overwinning

Op de BSG-site is al een verslag verschenen van onze historische overwinning.

Maandag stond het volgende artikel in de Gooi- en Eemlander, dat ik vervolgens heb overgenomen uit een bericht (dat niet geheel volledig is) van Johan Hut op Utrecht Schaak. Conform ons beleid zijn de achternamen van Soppers verwijderd.

Uiteraard moet er van onszelf ook nog een verslag komen. Wie wil het doen? Jeroen, Peuk? Het hoeft geen ooggetuigenverslag te zijn, als de uitdrukking 'schor grommend' er maar in voorkomt.

Gooi- en Eemlander
Sopsweps’29 verrast in Bussumse derby

Ze hadden er niet eens heel erg naar toegeleefd, de schakers van Sopsweps’29. Voor de tweede keer in de geschiedenis speelden ze een competitiewedstrijd tegen BSG, de Bussumse club waarvan ze zich op 29 februari 1992 hadden afgescheiden.

De eerste keer, in 2006, hadden de Soppers met 6,5-1,5 verloren, toen nog in de tweede klasse. Nu in de eerste klasse, over tien borden, dichtten ze zichzelf geen kansen toe. Marcel en Dinand waren er niet bij en dat scheelt een slok op een borrel.

Een week voor de wedstrijd ontstond echter grote opwinding. De sterke BSG-aanwinst Robert Ris wilde zijn partij graag vooruitspelen en oer-Sopper Tom nam tegenover hem plaats. Tot ieders verrassing won Botje, waarna teamleider Gert op een schaakforum op internet direct het historische citaat van Herman Kuiphof uit 1974 plaatste: ,,1-0, we leiden!’’

Koortsachtig werd overlegd, want opeens lag er een kans. Sopsweps’29 besloot zaterdag de sterkste spelers op de laagste borden te zetten, om zo nog vier bordpunten te pakken. Het werd zelfs een halfje meer en dus een overwinning van 5,5-4,5.

Li won van Ewoud de Groote, Machiel versloeg Lennart Ootes en Emile, deze zomer overgekomen van BSG naar Sopsweps’29, won van Ton van der Heijden. Drie remises maakten de score compleet, waarbij vooral het halve punt van Eddy tegen Frans Borm opviel.

Eddy is schaker in al zijn vezels, schaken is zijn leven, maar het spelen van competitiewedstrijden veroorzaakt bij hem te veel spanning dus heeft hij al drie jaar geen partij meer gespeeld (noot Sopredactie: volgens interne Sopinformatie is de hier genoemde verklaring voor het niet-spelen van Eddy onjuist). Voor de derby tegen BSG overheersten echter de positieve emoties.

Zowel bij BSG als bij Sopsweps’29 vond men achteraf dat de uitslag nog groter had kunnen uitvallen. Dit resultaat kwam dan ook hard aan bij de moederclub, die als grootste favoriet geldt voor het kampioenschap in de eerste klasse.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Een historische overwinning en wat volgt er na drie dagen? Een verslag uit het toetsenbord van Johan Hut...

lr zei

Inderdaad beschamend. Wat denken die Soppers nou: schaken, zuipen, klaar afgelopen. Op zo'n manier kun je natuurlijk geen website vullen.

Anoniem zei

Wel een mooie titel, met "verslagen" en "overwinning" in één zin.

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig, Burajiru