zondag 21 november 2010

De derde ronde - Dr Max Euwe

De wedstrijd laat zich samenvatten tot één moment - een cruciaal moment. Want, de 2e helft ingaan met een 3½-2½ voorsprong is heel anders dan de tijdcontrole passeren met een 2½-3½ achterstand.

Aan het 3e bord speelde Marcel met zwart tegen B. Konijn. Onze Peuk had er uit de losse pols een pion tegenaan gegooid, en toen dat weinig tot niks opleverde er vervolgens nog maar eentje in geïnvesteerd, inclusief de nodige minuten overigens. Ook omdat wit het niet heel nauwkeurig deed en een kwaliteit moest geven, was de stelling na 38.Dh4 als volgt:

Hier levert 38. ... Txc3+ al een aardige plus voor zwart op. Echter, zwart speelde 38. ... Kh7 en na 39.Th1 staat het dan zo:


Hier levert 39. ... Txc3+ veel meer dan een aardige plus voor zwart op. Echter, zwart speelde 39. ... De3 maar omdat wit het noodzakelijke aanvallen van de zwarte Dame niet middels 40.Te1 deed, maar met het verliezende 40.Th3 geldt ook hier weer eens: 3e keer, beste keer, want 40. ... Txc3+ wint ook nu weer op slag! Alleen, het is de vermaledijde 40e zet. Nog ff één schaakje, en dan reken ik het straks wel uit, wie heeft dat nooit gedacht? Na 40. ... Dg1 41.Kc2 is 41. ... h5 verplicht, en dan staat het zo:

Hier toverde het Konijn de zet 41. Dg5 uit de hoed (iets zegt me dat dit geen normale gang van zaken is) en zwart gaf op.

1 opmerking:

Anoniem zei

Als poekie niet eens meer van konijnen kan winnen is het einde zoek.

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig, Burajiru