dinsdag 31 augustus 2010

De Hufteropening

De Hufteropening heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van een obscure variant die door enkele anonieme hufters wordt beoefend, is het een alom gevreesd verrassingswapen geworden. Uit angst voor het smerige zetje 1. ... f5 grijpen voormalige e4-spelers uit de wereldtop zoals Anand en Svidler steeds vaker naar de damepion. Daarom is het tijd voor een korte update over deze actuele variant door de onbetwiste expert zelf.

Als er één bron niet representatief is voor de huidige stand van zaken in de Hufteropening, is het wel de Megadatabase 2010. Deze bevat slechts één partij met 1. e4 f5 en dan ook nog met het volledig achterhaalde 2. exf5 Kf7. Aan zo'n openingsbehandeling is niets hufterigs te zien.

Tegenwoordig ontspint het theoretische duel zich rondom drie hoofdvarianten na 2. exf5 Pf6:
a) 3. g4 g6! een recente vondst waarmee zwart compensatie krijgt. Nog wel eens gespeeld wordt het oudere 3. ... d5 4. g5 Pe4 5. Dh5+ g6 6. fxg6 Lg7 7. gxh7+ Kf8 maar na het goed getimede 8. Df3+ (gevonden door 12) houdt wit voordeel.
b) 3. Le2 Pc6! Nu kan zwart wel de pionnen op de koningsvleugel geven. 4. Lh5+ g6 5. fxg6 Lg7 7. gxh7+ Kf8 8. Lg6 Pe5.
c) 3. d4 wits sterkste zet. Zwart antwoordt nu meestal 3. ... Pc6 om wit enigszins in de war te brengen maar na het onverstoorbare 4. Pf3 d5 5. Ld3 staat zwart voor een lastige keuze. Het beste lijkt momenteel het kwaliteitsoffer 5. ... Pe4 6. Ph4 Pxd4 7. Dh5+ Kd7 8. Pg6 hxg6 9. Dxh8 gxf5.

Vanwege de complicaties in de bovenstaande varianten kiest wit ook regelmatig voor 2. e5 waarna de partij in rustiger vaarwater komt. Zwart kan in dat geval zowel 2. ... d6 als 2. ... c5 antwoorden.

Al deze mogelijkheden worden rijkelijk geïllustreerd in de volgende partijenverzameling. Hoewel het 5-minutenvluggertjes betreft, is het niveau op enkele uitzonderingen na redelijk. Er worden diverse grootmeesters aangepakt en verder zijn het vooral spelers van ruimschoots 2200-niveau. Het topstuk uit de collectie is zonder meer partij 39 maar de afwikkeling in partij 40 en de doorbraak in partij 45 mogen er ook zijn.

Speciaal voor de bijna jarige 44 wil ik vanwege de paardmanoeuvre de partij aanbevelen die - hoe kan het anders - zijn eigen rugnummer draagt.


PGN-viewer en Daily Puzzle van Chesstempo.

1 opmerking:

44 zei

Goede Hufter,

Verdomd interessant, deze hufteropening. En bovendien mijn complimenten voor de uitzonderlijk rake annotaties. Het moet heerlijk zijn om de tegenstander -die na zwarts eerste zet waarschijnlijk in opperbeste stemming denkt te moeten zijn- met bijna elke volgende zet dieper richting moeder Aarde te zien zakken.

Evenwel is deze verhandeling, noch de door jou aangewezen partij 44, geen goede rechtvaardiging voor het idee om het b-paard om te spelen naar f7 in de Du Chattel-opening! Dit is immers heel geen Du Chattel-opening. Zelfs niet als Du Chattel een enorme hufter is.

Maar laten we niet al te lang stilstaan bij dergelijke futiliteiten. Als één ding duidelijk wordt uit jouw theorieles, is het wel dat het hele Du Chattel-systeem als volstrekt inferieur moet worden gezien. En dat al vanaf de allereerste zet! Waarom immers een pion naar f6 schuiven die in bijna 100% van de gevallen straks naar f5 moet? Bijkomend voordeel is dat f6 vrijkomt voor het koningspaard, terwijl het gewenste paard op f7 simpel van b8 kan komen. Daarmee is het bekende probleem van het kreupele damepaard in de Du Chattel ook meteen opgelost.

Eens kijken hoeveel punten ik met deze vrolijke opening ga scoren in de eerste klasse KNSB.

Groet,

44

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig, Burajiru