zondag 19 november 2006

Vreugde in Hoorn!


Waar Oranje de goede start in 1974 geen vervolg kon geven (zie vorige verslag), daar wisten de zeven Soppers wel raad met de 1-0 leiding. De voorbereidingen waren eigenlijk al goed. Immers, om 9:30 uur mocht ik debuteren als coach van de F6 van ASV Asenal (onverwacht, maar wat was het leuk!) en samen met een naamgenoot van me dirigeerden wij de jongens naar een prachtige 0-6 overwinning tegen de F2 van ZSGO/WMS. Met deze drie punten in de zak scheurde ik vervolgens naar huize Peuk, alwaar nog een stukje taart voor mij was overgebleven (bedankt vriend). En voor wie nog nooit bij Marcel is geweest: ga erheen, want de koffie is een aanrader.

De reis naar Hoorn verliep vlekkeloos en ongeveer vijf minuten te laat begon ik die dag aan mijn tweede klus als debutant, ditmaal als teamcaptain van Sopsweps. Om 15:00 uur kopte Smelov de 3-0 in. Hij trof het dat zijn tegenstander een offday had, maar tegen een Smelov in deze vorm valt nu eenmaal niet te schaken. Heren Soppers, noem Frank niet meer Smeule maar gewoon weer Smelov, behandel de clubkampioen met respect! Speel maar na die partij, dan begrijpt u het vanzelf.


Voorsopgastheer Poekie mag ook geen Peuk meer genoemd worden, want ook hij handhaafde zijn honderd procent score. Hij speelde bovendien het clubrepertoire, wat sowieso al een positieve kanttekening in het Sopboek oplevert. Marcels tegenstander hielp mee door pardoes een kwal weg te blunderen, maar de wijze waarop Poekie daarna toesloeg doet vermoeden dat de uitslag in alle gevallen wel eens 0-1 voor onze man had kunnen worden.

Dat was dus 3-0 en voor mij het sein om samen met vriend Tom Pieter de plaatselijke visboer eens goed te verkennen. Die bokbiertjes maken nu eenmaal hongerig. Welnu, ik kan iedereen vertellen dat de visboer in Hoorn goed uit het oordeel van de smaakpolitie is gekomen. Doordat ik mijn taak als teamcaptain serieus nam, moest ik weer terug naar de speelzaal, maar Botje heeft nog vele Soppers meegenomen naar onze nieuwe vrienden in Hoorn. En allemaal keerden zij tevreden terug.

Ondertussen was het in de zaal spannend geworden. De remise van Li aan het eerste bord was reeds voorspelbaar geworden, maar daarna ging het ineens mis. Gert verloor grip op de stelling en zijn tegenstander, waardoor de laatste met akelig accuraat spel zijn zwarte stukken naar binnen gleed. Daar was geen houden meer aan. DE RAMP voltrok zich aan het vijfde bord. Waar ik mezelf al rijk gerekend had met een ruime overwinning (moet je dus nooit doen als teamcaptain, dat is de belangrijkste les die ik gisteren tijdens mijn stage heb geleerd), daar gleed Johan enorm uit.

Hij had mooi gespeeld, beheerste de gang van zaken op het bord en had nu eens een tegenstander die geen tijd had (voor niet Soppende meelezers: meestal heeft Johan geen tijd). Kortom, een zekere overwinning. Op een zeker moment won Lxd4 gevolgd door De2 (vraag maar aan Fritz), maar wat Johan speelde zag er ook goed uit. Echter, die Visser bleek dekselser te zijn dan wij dachten. Hij perste er vier, vijf krachtzetten uit waarna onze held in opperste consternatie op tijd verloor. Zijn stelling was toen zelfs al slecht.

Een afschuwelijke nederlaag. Voor Johan zelf natuurlijk, maar ook voor de stagiair-teamcaptain. Want de stelling van Michiel was weliswaar steeds in de buurt van remise geweest, maar onderweg gebeurde er van alles. Kon dus nog steeds alle kanten op. Gelukkig hield Michiel keurig stand: remise en 4-3 voor ons. Mooi gedaan van onze man, ook hij verdient respect.

Blijft over Dinand. Wat een partij zeg! Speel hem na en oordeel zelf. Er ging overduidelijk iets mis in de opening, maar daarna sloeg het volledig om en als Dinand met de toren op h6 had geslagen, was het zelfs meteen uit geweest. Nu kwam hij na vele avonturen in een eindspel T tegen L terecht, wat hij vakkundig won. 5-3 en twee punten in de tas.

Vervolgens gebeurde er veel in Hoorn, heel veel. Wij vragen ons af of we ooit nog wel in de Hoornsche poule mogen spelen, maar dat vernemen we volgend jaar wel van de competitieleider. Over een maand wacht Apeldoorn-2 en die zijn alvast gewaarschuwd: Sopsweps toont vormstijging.

Jeroen

(Ongeveer elf uur na vertrek uit Hoorn)


Partijen met analyses van Visje


Geen opmerkingen:

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig, Burajiru