maandag 26 november 2007

Bestaat Purmerend?


De redactie van www.sopsweps29.nl is de laatste maanden bestookt met e-mails en brieven waarin werd gevraagd om in de verslaggeving toch vooral wat meer de nadruk te leggen op een schaaktechnische invalshoek. Al dat geleuter over wat er in de stad van spelen zoal plaatsvindt, blijkt sommige van onze lezers minder aan te spreken. Daarom is gekozen voor een andere journalistieke invulling van de verslaggeving. Onze culinaire verslaggever Tom Pieter zal zich louter bezig houden met het culinaire randgebeuren. Zie elders op deze site zijn voortreffelijke verslag en visie over de wedstrijd tegen Purmerend.

Voordat ik mijzelf overgeef tot de schaaktechniek, toch nog één anekdote vooraf vermeld: bij aankomst op de Koemarkt in Purmerend, middenin het centrum, zag ik twee rokende moeders met bontjassen en boodschappentassen en dure auto’s en veel nutteloos goud. Toen ik enige flarden van hun gesprek opving, was een Amsterdamse tongval evident. Ik dacht meteen: ze bestaan dus echt, de voor de allochtonen op de vlucht geslagen Amsterdammers die gelukkig trachten te worden in Purmerend. En Purmerend bestaat dus ook…

Vooruit dan maar, schaken. Met de aantekeningen van playing-teamcaptain 32 als hulpmiddel, kom ik tot het volgende:

15.13 uur
32 komt remise overeen met zijn veel sterker geachte tegenstander. Onze man was daarmee zeer in zijn nopjes, en terecht, want hij heeft de heren theoretici veel werk bezorgd: is zijn revolutionaire behandeling van het damegambiet de toekomst van het schaken? Kan dit allemaal wel? Spelen wij voortaan het damegambiet met pionnen op c6 en e6, met paarden op d7 en e7? Veel vragen derhalve, die zijn tegenstander niet kon beantwoorden. Het remiseaanbod van 32 op de 16e zet werd in ieder geval gretig geaccepteerd.

15.50 uur
28 komt remise overeen met zijn zwakker geachte tegenstander. Vriend testte een internetvluggersysteem waarmee hij recent tamelijk succesvol was, maar helaas was het in de praktijk minder nuttig als verrassingswapen. Zwart bereikte vrij gemakkelijk gelijkspel.


16.33 uur
16 moet opgeven. Interessante partij, al zeg ik het zelf, met een boeiende paardendans op de velden a8 en a1. Het zwarte paard op a1 was zwakker dan het witte paard op a8, maar daar stond tegenover dat de witte koning onveilig stond. Zwart had beter kunnen spelen, zeker, maar gezegd moet ook worden dat de witspeler tamelijk koel verdedigde. Op de 21e zet volgde de beslissende fout, maar toen stond zwart al niet meer beter.


17.07 uur
99 scoort de gelijkmaker. Goede partij, waarin de zwartspeler in een aanval over de f- en h-lijn volledig onder de voet werd gelopen. Zo zien we 99 op zijn sterkst. Rustig de aanval voorbereiden en pas toeslaan op het moment dat de gelegenheid zich voordoet. Wellicht had wit al eerder kunnen toeslaan (dat was de mening althans van Fritz), maar zoals 99 het deed was het ruim voldoende.

17.08 uur
47 speelt remise. Interessante partij, waarin onze man met duidelijk voordeel uit de opening kwam. Wellicht werd hij wat onrustig door het snelle spel van zijn tegenstander, want het vrijwillige kwaliteitsoffer van 47 leek niet noodzakelijk. Hij had hierdoor evengoed in het nadeel kunnen komen, maar enkele minder nauwkeurige zetten van zijn tegenstander brachten hem zelfs weer in het voordeel. Toen zwart in het eindspel de kwal op het juiste moment teruggaf, was de remise het logische gevolg.


17.11 uur
10 brengt ons weer op voorsprong. Een prima partij ook, in een opening die bij mijn weten heel lang geleden erg populair was. Timman speelde het vaak met zwart. 10 heeft dit vroeger uitvoerig bestudeerd, dat weet ik, en de vruchten van die studie plukte hij zaterdag. Hij maakte het mooi af in de aanval, compleet met een elegant dameoffer. Een blunder van zwart versnelde het einde.


18.02
Paniek in de zaal, want 19 verliest. De hakker ging wat te ver, na een merkwaardig verlopen opening waarin hij in een stelling terechtkwam die hij nog nooit had gespeeld. Wit leek duidelijk beter te staan, maar met een zeer verrassend stukoffer sloeg 19 hard terug. Zijn tegenstander was duidelijk van slag maar bood goed tegenspel. Hij gaf materiaal terug en het eindspel dat resteerde stond lang niet slecht voor 19. Wellicht door het tijdverbruik van zwart (veel) ging er wat mis, want ineens won wit de kwaliteit met een listige manoeuvre. Daarna maakte Hopman het goed af.


19.08
Bleef alleen 31 over in de zaal. Hij verkoos een eenzame strijd, om niet nerveus te worden van het hijgerige geloer van zijn teamgenoten en andere geïnteresseerden. Wij vermaakten ons intussen uitstekend in het gezellige clublokaal van Purmerend. Toch hadden wij 99 als spion naar de zaal gestuurd, hij informeerde ons zo nu en dan over de vorderingen van 31. Die vorderingen waren er. 31, die in de partij al een keer remise had geweigerd, had een wel zeer aangename drukstelling die hij alleen maar kon winnen. Zijn techniek was onberispelijk en zo konden wij om 19.08 uur de verdiende matchzege noteren.

Toch nog twee anekdotes tot slot: 19 moest nog een boete van 60 euri betalen om zijn auto uit de Purmerendse parkeergarage te laten halen (eigenaar zat waarschijnlijk al ergens in het café).
’s Avonds in restaurant Dauphine (?) in Amsterdam zaten wij met zeven man gezellig te eten en te kletsen toen iemand constateerde dat noch 64, noch 32 aanwezig waren. Dit was in de geschiedenis van Sopsweps nog nooit eerder gebeurd, één van hen was er altijd. Dit was direct het sein om het gespreksonderwerp zo te veranderen dat ineens alleen nog maar over bestuurlijke kwesties werd gepraat en de toekomst van de club tot in een wel heel brede breedte werd besproken. Kortom, het werd laat, maar dat deed er niet toe. Twee punten zijn twee punten en dat promotiespook houden we wel in de gaten. Dat komt echt goed, geen zorgen.

16

[Om privacyredenen wordt in plaats van een foto van 10 een afbeelding van een stuk appeltaart van bakkerij Kuijt getoond. Wij bieden de heer Kuijt hiervoor bij voorbaat onze verontschuldigingen aan.]

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste 16. Ik vind het vreemd dat we als onafhankelijk medium een knieval maken voor de lezertjes die blijkbaar een Youp-achtig tijdschrift willen dat helemaal nergens over gaat.

Ik hoopte zo op een culinair verslag van jouw hand en wat krijg ik? Een ordinair wedstrijdverslag met schaaktechnische informatie.

Tom Pieter

Anoniem zei

Beste Tom Pieter,

Ik had ineens zelf zin om een echt wedstrijdverslag te schrijven en die eerste zin was eigenlijk een beetje jokkebrokkerij. De volgende keer verzin ik wel weer wat anders.

lr zei

16, ik vrees dat Tom Pieter wel een beetje gelijk heeft. Het geweldige diner in Dauphine komt er maar bekaaid af in je verslag. Gelukkig dat Tom Pieter nog een beetje over de geneugten des levens schrijft anders zouden onwetende bezoekers van de site al snel denken dat we fanatieke schakers zijn. Dat mag toch niet de bedoeling zijn!?

Anoniem zei

OK, ik zal mijn leven beteren. Excuus voor diegenen op de club die zich door het verslag onheus bejegend voelen of voelden.

Sopper 64..! zei

Mooi dat het zo goed beviel zonder 32 en 64.
Lijkt me een goede reden om het vaker zo te doen!

Anoniem zei

Dauphine is om de hoek bij 12. Jullie hebben toch wel even gebeld?

lr zei

Dat contact met 12 dreigt een beetje te verwateren als we niet ingrijpen. De volgende keer bellen we 12 voor, na en tijdens de ronde. Niet over nadenken, gewoon doen.

Anoniem zei

Gaaf verslag!

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig, Burajiru