dinsdag 31 oktober 2006

Grote schrik in de Elzas: druiven plukken afgelast!

Op donderdagmiddag 12 oktober vertrokken de Soppers Tom Bottema en Jeroen van den Berg naar de Elzas om daar mee te doen aan het jaarlijkse druifplukfeest van Lex Jongsma. Het was ergens in het voorjaar dat Lex dit aan Tom en Jeroen voorstelde, waarop beiden onmiddellijk met 'ja' repliceerden.

Toen wisten zij natuurlijk nog niet dat hierdoor de uitwedstrijd tegen Unitas moest worden gemist, hetgeen de beide schaakliefhebbers natuurlijk enorm betreurden. Want zeg nu zelf, wat is er leuker: druiven plukken in de Elzas of schaken in Groningen? Groot was dan ook de schrik toen zij aan het diner vernamen dat het druiven plukken wegens de regenval was afgelast. 'Maar er wordt toch wel gedronken?' vroegen de twee jongste deelnemers in koor. 'Jazeker', antwoordde Lex en zo was het ook.

Eerder die donderdag hadden Tom en Jeroen een relaxte tocht gemaakt waarin het opviel hoe goed Botje kan autorijden. Terugschakelen van 5 naar 1 zal hij nooit meer doen, maar wat een talent is dit zeg! Die mag vaker rijden!

Na het prachtige diner op donderdagavond en dito wijn was het op vrijdag zover. Het bezoek aan de wijnfamilie Schwach stond op het programma. De wijnen moesten wel worden verdiend en zodoende moesten wij des ochtends drie uur door de druivenvelden lopen. Onze gastheer, Philippe Schwach, vertelde voortdurend filosofische wijsheden, zoals: 'Ik heb altijd een promillage van 0,5 in mijn bloed, zodat de microben niet de kans krijgen om mij ziek te maken.' Of deze: 'Begin altijd te drinken met champagne of champenoise, want dan word je sneller dronken. Pas daarna ga je verder met witte wijn.' Een slimme cursist merkte op: 'Is bier in plaats van champagne ook goed?' 'Neen', zei Philippe a tempo, 'want daar zit niet genoeg alcohol in.' Een wijze man deze P. Schwach (zie ook www.schwach.com).

Daarna hebben wij alles op het gebied van wijn genuttigd, compleet met eau de vie toe. Het was een memorabele dag met enkele boeiende mensen onder de gasten. Toen ik heel laat in de avond ongevraagd gratis adviezen aan mensen begon te geven, werd mijzelf geadviseerd om al deze adviezen in rekening te brengen. Interessant!

De dag erna zijn wij vroeg terug naar Nederland gereden, terwijl jullie zaten te schaken. Onze hoofden hadden het zwaar, maar de herinnering aan de familie Schwach en zijn kelders waren zoet. Het sms'je met de 7-1 werd goed ontvangen door ons ('Perfect, nu hoeven we nooit meer mee te doen') en het andere sms'je uit Frankrijk evenzeer, want aldaar bleken onze nieuwe wijnvrienden de kelders van Gsell te hebben aangedaan. Wij, de jonge honden van resp. 39 en 44, werden zo gemist. Het was echter niet anders, we moesten terug naar huis en dat was misschien maar beter ook.

Gepost door Jeroen naar zijn vriend Li, op dinsdagavond 31 oktober om 19:17 uur.

3 opmerkingen:

Sopper 64..! zei

Jeroen, Het is fraai!

Wat zeg ik? Fraaier ;-)

lr zei

Klasse Vriend! Een prachtig stukje!

lr zei

Dan kan het misschien ook worden gecombineerd met het Sopweekend!?

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig, Burajiru