dinsdag 26 september 2006

Even Botje bellen


Van tevoren was van beide kanten met spanning uitgekeken naar de Bussumse schaakderby, waarmee de KNSB-competitie zaterdag werd geopend. Sopsweps’29, in 1992 voortgekomen uit BSG, zou tegen de moedervereniging zeer sterk opkomen en dichtte zichzelf goede kansen toe de titelfavoriet een punt te ontnemen. Het liep anders, na een zeer ongelukkige start gingen de Soppers met 6,5-1,5 kansloos ten onder.

Teamleider Gert (64) had het zijn mannen van tevoren nog eens ingeprent: schakel je mobieltje uit, want als die tijdens de partij afgaat, heb je de partij reglementair verloren. De enige die bij die nuttige voorbespreking ontbrak, was Tom Pieter 'Botje', een van de oprichters van Sopsweps’29. Hij kwam 25 minuten te laat het speellokaal binnen, speelde zeven zetten tegen Peter Drost waarna voor ieder duidelijk hoorbaar zijn telefoon afging. Het was zijn geliefde: “Hé Tom, ben je al begonnen?” Ja, hij was al begonnen maar hij was meteen klaar ook, 1-0 voor BSG.

De klap voor de Soppers was groot, want Botje was de enige die op papier (Elo-ratings) duidelijk sterker was dan zijn tegenstander. Van hem werd een punt verwacht, van de anderen werd er alleen op gehoopt. En ook die hoop kwam niet uit, waarbij het vooral tegenviel dat de sterke Li (28)(tegen Hans Ree) en Johan (31)(tegen Emile Wüstefeld) volkomen kansloos waren. Het langst was Thomas (58) (tegen Ton van der Heijden) bezig en dat was maar goed ook. In zijn woonplaats Barcelona was hij die ochtend om zes uur op het vliegtuig gestapt, omdat hij minstens een keer per jaar een partij voor Sopsweps’29 wil spelen. Zondagavond vloog hij terug, in de wetenschap dat hij met een verloren, doch spannende lange partij in elk geval waar voor zijn geld had gehad.

Frank (47) was de enige Sopper die wist te winnen, hij versloeg Ewoud de Groote.

Johan Hut, uit zijn artikel voor de Gooi- en Eemlander van 25 september 2006

(Vanwege de afgang geen eigen sopartikel)

Partijen met annotaties van Rybka

2 opmerkingen:

Hufter zei

Deze reactie is alleen maar bedoeld om de nieuwe sjabloon te laden!

Anoniem zei

Afgeslacht worden en geen verslag schrijven. Klasse!

Hein

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig, Burajiru