dinsdag 30 januari 2007

Sopper in the spotlight: Smeule


In deze eerste aflevering van een nieuwe blogrubriek richten we de schijnwerpers op een van de meest gewaardeerde Soppers van dit moment: nog steeds regerend clubkampioen en topscorer Frank Smeule!

Toen ik aankondigde een artikel te schrijven over Smeule, vroegen velen mij 'Smeule? Wat een eigenaardige naam is dat! Waar zou dat vandaan komen?' Dat was een aansporing om eens dieper te graven in de geschiedenis van de Smeules.

Na lang onderzoek en diverse reizen naar verre streken bleek dat de waarheid tamelijk dicht bij huis te vinden was: in het Noord-Franse Duinkerken.

Het woord 'Smeule' is zuiver Duinkerks dialect, ofwel Dunquerqois, voor 'bon repas' of 'festin'. Als iemand lekker smikkelt, zeggen ze in Duinkerken, 'Il fait des smeules.'

Met zijn ondoorgrondelijke strategische speelstijl trekt Frank natuurlijk vooral de aandacht tijdens de ronde maar wie ook gedurende de voor- en nasop op hem heeft gelet, weet dat zijn familienaam hem niet misstaat.

Ik hoop dat hiermee alle vragen omtrent de afkomst van onze kampioen zijn beantwoord. In een volgende aflevering gaan we dieper in op de persoon Smeule en zijn drijfveren: wat beweegt Frank?

Iedereen die graag meer wil weten over het Duinkerkse dialect verwijs ik naar deze informatieve pagina.

(Met dank aan Gert voor de foto.)

Geen opmerkingen:

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig, Burajiru